Misiune

“De la copil la copil’’ - Ghiozdanul copilului tău, poate sa bucure un suflet din Africa!

În februarie  2020, noi, echipa Transilvania4SierraLeone ne propunem să facem o cursă contra cronometru pentru a face fericiți mii de copii din vestul Africii! Printr-un program unic de mobilizare, ne propunem să echipăm mii de școlari din Sierra Leone cu ghiozdane pline cu materiale didactice, toate donate și pregătite de copii de aceleași vârste din orașele Transilvaniei.

Deși învățământul primar este gratuit și obligatoriu în această națiune vest-africană, peste 30% dintre copii de vârstă școlară, nu au acces la educație. Există, de asemenea, o lipsă masivă de rechizite școlare și manuale și nu este neobișnuit ca patru sau cinci elevi să împartă o singură carte. 

Misiunea noastră este ca împreună cu mii de copii din toată Transilvania, să facem fericiți acesti copii din Africa, dându-le o șansă la educație.

Școlarii de la noi din țară, mai ales cei din zonele urbane,  au privilegiul de a se bucura de un ghiozdan nou în fiecare an, dotat cu toate materialele didactice necesare: caiete, cărți, instrumente de scris, penare. Părinții grijulii se ocupă de copii lor să aibă tot ce e nevoie pentru începutul școlii. A devenit chiar un mic ritual în multe orașe, în zilele premergătoare deschiderii anului școlar, ca viitorii elevi să facă cumpărăturile necesare împreună cu părinții.

Din păcate, sute de mii de copii din Sierra Leone nu au această bucurie la început de an școlar. Nu au de unde să cumpere ghiozdane cu personaje preferate, ori caiete mirosind a hârtie proaspătă. Poate abia au câte un caiet-două, iar în loc de ghiozdan, le poartă legate cu sfoară. Poate și școala e improvizată într-o clădire nefolosită a satului. Ori poate nici nu există școală…

De multe ori pentru copiii noștri, ghiozdanele folosite anul trecut precum și materialele didactice rămase, sunt uitate ori puse la păstrare. De multe ori, școlarii noștri au prin dulăpioare caiete, ghiozdane, instrumente de scris, alte materiale școlare în bună stare, dar nefolosite. Uneori, din păcate, sunt chiar aruncate, pentru a face loc celor noi, din acest an.

Haideți să-i ajutăm pe copiii din Sierra Leone să fie la fel ca și școlarii noștri. Noi, cei de la Echipa Transilvania 4 Sierra Leone, cu prilejul cursei Budapesta-Bamako 2020, ne propunem să aducem bucurie pentru acești școlari africani, purtând cu noi mii de ghiozdane pline cu materiale didactice, pregătite și donate de copiii din Transilvania.